2021'de 10 Gece Gökyüzü Olayı

Trakya Astronomi
6 min readJan 2, 2021

--

Yeni bir gökyüzü gözlem yılı yaklaşıyor ve 2021'de dört gözle bekleyeceğimiz çok şey var!

İşte en dikkat çekici 10 gökyüzü olayı.

https://commons.wikimedia.org/

3 Ocak: Quadrantid meteor yağmuru

Ne yazık ki, azalan kambur ay, gözlemlere müdahale edecek. Daha uygun koşullar altında saatte birkaç düzine göktaşı sayabilirsiniz. Quadrantids’in ışıltısı (göktaşlarının yayıldığı yerden), Draco’nun başı ile Büyük Kepçe’nin sapının ucu arasında, sabahın erken saatlerinde kuzeydoğu gökyüzünde yüksekte bulunur.

5 Mart: Jüpiter ve Merkür buluşuyor

Jupiter and Merkür Görsel Alıntı: Bill Ingalls/NASA

Jüpiter ve Merkür, şafakta doğu-güneydoğu ufkunun biraz üzerindedir, ancak bu sabah sadece 0,35 derece ile birbirinden çok yakın bir kavuşum içindedirler. Merkür (0.1 kadir), çok daha parlak Jüpiter’in (-2.0 kadir) sol üst köşesine oturacaktır; Güneş sisteminin en büyük gezegeni, en küçüğünü 7 kat daha fazla gölgede bırakıyor. Dürbün, bu iki gezegeni güneşin doğuşundan yaklaşık yarım saat önce parlak alacakaranlık fonunda görmenin en faydalı olacağını kanıtlayacak.

5 Mayıs: Süper Ay!

https://pixabay.com/

Bu tarihte Ay, Dünya’ya en yakın noktasına varacak: 222.022 mil (357.311 km) uzaklıkta bir perigee mesafesi. 9 saatten biraz fazla bir süre sonra, ay resmen dolacak Dolunayın perigee ile neredeyse çakışması, çarpıcı biçimde geniş bir yüksek ve alçak okyanus gelgit aralığı ile sonuçlanacaktır. Bu zaman zarfında denizde meydana gelen herhangi bir kıyı fırtınası, neredeyse kesinlikle kıyı sel sorunlarını daha da kötüleştirecektir. Böylesine aşırı bir gelgit, perige ilkbahar gelgiti olarak bilinir; ilkbahar kelimesi, ilkbahar mevsimine atıfta bulunmadan, Alman springen’den türetilmiştir — “ilkbahar” anlamına gelir.

26 Mayıs: Tam Ay tutulması

May 2021_lunar_eclipse dünyanın görünümü En büyük tutulma sırasında ayın merkezinden bakıldığında dünyanın yönü.

Bu tam ay tutulması, Pasifik Kıyısı’nı, yani Pasifik Okyanusu’nu çevreleyen coğrafi alanı etkiler. Pasifik Kıyıları, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın batı kıyılarını ve Avustralya kıyılarını, doğu Asya’yı ve Pasifik adalarını kapsar. Hawaiililer, gece yarısı gökyüzünde yükselen tutulma ile harika bir manzara yakalar. Kuzey Amerika genelinde batı bölgeleri, ayın batışı müdahale etmeden önce toplam aşamayı ve kapanan kısmi aşamaların bir kısmını görebilecek.

Merkez bölgeler, ay batmadan önce kısmi aşamaların başlangıcını bütünlüğe kadar (veya neredeyse) izleyebilecek. Doğu bölgeleri, belki de ayın sol kenarında beliren küçük bir karanlık tarağından veya belki de yalnızca soluk bir gölgeden memnun olmalıdır. Ay, Dünya’nın karanlık şemsiyesinin merkezinin kuzeyine iyice geçecek; Ayın en üst kısmı, dış kenarından sadece 21 mil (34 km) uzaklıkta olacak. Bu yüzden bütünlük sadece 14,5 dakika sürecektir.

10 Haziran: Ateş çemberi ‘halka şeklindeki güneş tutulması

https://commons.wikimedia.org/

Ay, bu “ateş çemberi” güneş tutulması sırasında Dünya’dan 251.200 mil (404.300 km) uzaklıkta olacağından, ay diski güneşten biraz daha küçük görünecektir; Tam olarak% 5,7 daha küçük.

Böylelikle, ay güneşin önünden kare şeklinde geçtiğinde yıldızın yüzünü tamamen kaplamayacak, bunun yerine bir güneş ışığı halkası görünecektir. Bu nedenle, “halka şeklindeki” tutulma terimi, halka şeklinde anlamına gelen Latince “halka” dan türetilmiştir. Güneşi ve kuruşu, ayı temsil eden nikel ile “nikel üzerinde kuruş etkisi” olarak adlandırın.

Bu oldukça alışılmadık bir tutulma olacak, çünkü halkalılık yolu garip bir şekilde izliyor: kuzeydoğu, sonra kuzey ve nihayet kuzeybatı yönünde, orta ve kuzey Kanada, kuzeybatı Grönland, Kuzey Kutbu’nu geçip kuzeydoğu Sibirya’da sona eriyor. New York Eyaleti, New England’da ve ayrıca Ontario ve Quebec’in güney kesimlerinde yaşayanlar için, güneşin tepeleri yukarı dönük bir hilal gibi yükseleceği için bu sabah çok sıra dışı bir gün doğumu görme fırsatı olacak.

Toronto, güneşin çapının yüzde 86'sının, Montreal’de yüzde 85'inin ve New York ve Boston’da yüzde 80'inin tutulduğunu görecek. Tutulmanın kapanış aşamaları Minnesota, Büyük Göller ve Ohio Vadisi’nin yanı sıra Carolinas ve Orta Atlantik Eyaletlerinden görülebilecek.

11–12 Ağustos: Perseid meteor yağmuru

https://pixabay.com/

Bu gece saatleri, bunu izlemek için en önemli zaman olacak, yaz ortası gökyüzünün Eski Sadık: Perseid meteor yağmuru. İzlenecek en iyi zaman, ayın 22.00 civarında batışından sonraki olacaktır. Perseidler, karanlık ülke gökyüzü altında dakikada yaklaşık bir meteor üretir ve bazen, bolides adı verilen, ateş topları veya patlayan meteorlar adı verilen olağanüstü parlak meteorlar üretir.

Eylül ortasından 2021 sonuna kadar: Venüs gösterisi

Alıntı: ISAS/JAXA, CC BY

En göz kamaştırıcı gezegen 2021'de kötü bir şekilde başlıyor. Venüs güneydoğu şafak gökyüzünde alçaktan başlar; Mart ve Nisan aylarında güneşin arkasında gözden kaybolur. Gün batımı gökyüzünde yeniden beliriyor, orada sadece orta yükseklikte asılı duruyor — güneye doğru kayıyor ve giderek daha da yakınlaşıyor ve parlaklaşıyor, ancak gökyüzü tamamen kararmadan önce hala batıyor. Son olarak, Eylül ortasında, alacakaranlık sona erdikten sonra görüş alanında kalır ve Kasım ayının başlarında, aniden bir sıçrama tahtasından çıkıp akşam ön plana çıkarak en büyük parlaklığına Aralık ayı başlarında ulaşır ve her akşam dikkatleri üzerine çeker.

19 Kasım: Ayın neredeyse tamamen tutulması

NASA astronotu Christina Koch, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 16–17 Temmuz 2019'daki kısmi ay tutulmasının bu fotoğrafını çekti. (Resim kredisi: Christina Koch / NASA)

Kuzey Amerika bu tutulmayı görmek için mükemmel bir konumda. Ay batımından önce biten görünür aşamalarla birlikte şafaktan önceki saatlerde gerçekleşecek.

Ay, Dünya’nın karanlık şemsiyesinin güney kısmından kayacak ve en büyük tutulmada, ayın çapının% 2,6'sı hariç tümü gölgede kalacaktır. Dünya’ya çarpan güneş ışığının bir kısmı atmosferimiz tarafından dağıtıldığı ve dağıldığı için, Dünya’nın gölgesi tamamen karanlık değildir. Bu ışıktan yeteri kadar aya ulaşır ve ona zayıf, bakır gibi bir ışıltı verir.Çıplak gözle veya dürbünle veya küçük bir teleskopla izlemek için çarpıcı derecede güzel bir manzara.

Tutulmanın başlangıç aşamaları, ay batımından önce Birleşik Krallık’tan ve kuzey Avrupa’nın bazı kısımlarından görülebilecek. Doğu Asya ve Avustralya da o akşam daha sonra ayın doğmasından sonra görecek.

4 Aralık: Tam güneş tutulması

(Resim Alıntı : ESO / P. Horálek / Solar Wind Sherpas projesi)

2021'in son tutulması yalnızca Antarktika’nın buzlu kıtasından görülebilecek. Ortalama 265 mil (427 km) genişliğindeki bütünlük yolu, Weddell Denizi’nin iç kesimlerini güney-güneybatı yönünde süpürecek, Berkner Adası ve Filchner-Ronne Buz Sahanlığı üzerinden geçecek ve ardından Batı Antarktika boyunca devam ederek Yönetim Kurulu Menzilini karartacaktır. beş büyük volkandan oluşan dağ silsilesi), Ross Denizi’nde açık denizlere taşınmadan önce.

En ateşli tutulma avcıları için bile, bu zor bir görev olacak. Bununla ilişkili küçük bir kısmi tutulma, Güney Afrika, Namibya ve Botsvana’nın bazı bölgelerinden, Tazmanya’dan ve Avustralya’daki Yeni Güney Galler ve Victoria’nın güney kesimlerinden ve Yeni Zelanda’nın en güneyindeki küçük bir dilim ve komşu Stewart Adası’ndan görülebilir.

13–14 Aralık: Geminid meteor yağmuru

(Resim Alıntısı : Jean Clark)

İkizler göktaşı yağmuru, karanlık gökyüzü koşullarında saatte 60 ila 120 yavaş, zarif göktaşlarının görülebileceği 14 Aralık’ın şafaktan önceki saatlerinde 2021 zirvesine ulaşacak. Geminidler, gece yarısından önce bile iyi performans gösteren çok az sayıdaki duştan biri, ancak bu yıl kambur bir ayın ışığı gece yarısı öncesi gözlemleri engelleyecek.

Aslında, ay, nihayet yerel saatle sabah 3 civarında batana kadar bir faktör olmaya devam edecek. Ama tesadüfen, İkizler takımyıldızı — göktaşlarının ortaya çıktığı yerden — neredeyse tepede olduğu için izlemek için muhtemelen en iyi zaman budur. Küçük ve oldukça zayıf göktaşları muhtemelen tahmin edilen maksimum değerlerine ulaşarak hakim olacaklar. Sonra, maksimum sırasında ve sonrasında parlak göktaşları ve hatta ara sıra muhteşem ateş topları görülebilir.

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.space.com/

https://commons.wikimedia.org/

https://pixabay.com/

--

--